Стара Загора и вълшебството на Градската градина

Стара Загора е сред най-чудните български градове. Разположена в централната част на страната, тя се радва на динамично развитие, въпреки античната си история. За онези от вас, които не са посещавали града на поетите, следва да разкажа за една от най-красивите и големи забележителности в Стара Загора. Ако пък вече сте идвали тук и сте имали щастието да усетите магията на древния град, сигурна съм, че искате да се върнете отново, за да се порадвате отново на очарованието му.

Едно от местата, които ще запомните веднага при идването си е парк „Пети октомври“. Разположен е централната част на града точно до сградата на общината. Сред местните е известен като „Градската градина“ и е едно от най-хубавите места в Стара Загора. Разкрасява района и от дълги години насам е любимо място за старозагорци и гостите на града.

Разположението на красивия парк е терасовидно. В средата има прекрасен фонтан – атракция за старозагорци, особено за най-малките. Градската градина притежава и нотка романтика заради малките лампички, които осветяват наоколо. Тук е едно от най-зелените места в града. Тревните площи са перфектно поддържани през цялата година и допълват усещането за хармония. Ежедневен принос за това имат също гражданите и гостите на града, които пазят чисто. В парк „Пети октомври“ всеки ден се събират младежки групи, майки с колички, възрастни хора, любовни двойки и всеки един от тях по свой начин се любува на мястото. Градската градина е интересна забележителност за новите посетители, а през пролетта, когато цъфнат дърветата става като приказка. Градинките придават свежест с многобройните мушанки, цветя и райграс. През майските дни, когато завършват абитуриентите, в парка можете да видите стотици зрелостници, които щастливи и усмихнати се снимат с близки и приятели пред обектива на професионални фотографи на фона на цветната красота наоколо.

В Градската градина в Стара Загора има и паметници на културата. Част от тях са издигнати в чест на антифашистите. Голям респект буди монументът на героите от Балканската и Първата световна война. В най-северната част на парк „Пети октомври“ се намира ДТ „ Гео Милев“, а пред него най-малките се забавляват в игри. На една от площадките в парка е изрисуван шах – фигурите са големи, но леки. Всеки ден тук се оформят интересни игри на шах от по-активните старозагорци. В игрите участват както активни пенсионери, така и доста младежи, че дори и деца.

Градската градина в Стара Загора е любимо място на старозагорци не само през топлите месеци. Настъпи ли есента, по алеите му падат меки разноцветни листа, които игриво потрепват от лекия полъх на вятъра. Където и да се спре погледът ви наоколо, ще уловите наситения зелен цвят на красивите дървета и топлото жълто на някои листа. Винаги, когато минавам от там свежата красота ме зарежда много.

А какво да кажем за зимата?… Е, тогава тук е невероятно вълшебство. Всичко е красиво и бяло, снежен мек килим покрива улиците, а засмени групи деца и възрастни се целят със снежни топки. През коледните празници алеите на парка светят с хиляди цветни малки лампички, а светлината докосва всяко дърво и подсилва приказната красота.

Като минавате край някоя от алеите в парк „Пети октомври“ ще имате усещането, че навлизате в по-различен свят. Да, не се шегувам. Често там може да се видят захласнати минувачи, които притихнали се любуват на магията и спокойствието в градината, украсена в духа на коледните празници.
Ако все още не сте посетили едно от най-красивите места в Стара Загора, елате в парк „Пети октомври“ и ще останете впечатлени, без значение от сезона. Оставям ви на страниците на starazagorastz.org за да прочетете и други интересни факти за града на липите.

Публикувано в Отдих с етикети , . Постоянна връзка.

Коментарите са затворени.